Ako ušetriť peniaze a neplytvať potravinami? Základom je poriadok v špajzi.

15.12.2020

Vyskúšajte 7-krokový postup na jej rýchle a bezbolestné upratanie.

Sme v polovici decembra a teraz je už naozaj najvyšší čas zaoberať sa prípravou vianočných pokrmov a venovať pozornosť "kuchynskému sektoru". Je čas naplánovať si prípravu vianočného pečenia a varenia. Hlavne, ak nie sme práve také tie "žienky domáce", ale berieme to skôr minimalisticky a nepreháňame to s pečením 15-tich druhov koláčikov a prípravou kapra do mrazničky 3 týždne pred Vianocami.

Je mi jasné, že veľa z vás už má nakúpené zásoby, suroviny, dokonca už aj napečené medovníky alebo iné suché koláčiky. Priznám sa, že ja nepatrím k tým, čo pečú medovníky mesiac pred Vianocami. Hlavne preto, že používam recept, z ktorého medovníky nemusia stáť, aby zmäkli:-) A aj preto, lebo mám radšej čestvé veci a stačí, ak začnem s pečením posledný víkend alebo pár dní pred Vianocami.

Vianočné pečenie bez preháňania

Medovníčky pečiem každý rok, ale iné koláčiky každý rok obmieňam, aby sme mali vždy niečo iné, nové, neokukané. Stačia nám maximálne 2-4 druhy vianočného pečiva, vrátane medovníkov. Tie u nás "idú" aj tak najrýchlejšie, čokoľvek iné je len ako doplnok, aby nikto nepovedal, že nič nebolo na stole:-) Okrem medovníkov vyberiem vždy ešte 2 druhy suchého pečiva a jeden druh ako koláč alebo zákusok.

To len tak na úvod, neposielam vám žiadne recepty ani tipy na pečenie. Mne ide o niečo iné, s čím vám chcem pomôcť a to je - poriadok v špajzi.

Poriadok v špajzi = ušetrené peniaze

Ak máte super prehľad vo vašej špajzi a viete, čo tam máte, aké zásoby, suroviny, nič vám nechýba alebo naopak, presne viete, čo treba dokúpiť, považujte tento článok za bezpredmetný. Ale viem, že je veľa vás takých, ktoré máte buď málo zásob v špajzi (ako aj ja - nerobím si veľké zásoby), alebo nemáte zásoby dobre uložené a tým pádom nemáte celkom dobrý prehľad alebo máte toho veľmi veľa a máte tam chaos.

Cieľom je mať v špajzi taký poriadok, aby sme mali prehľad, aby sme nič nehľadali a nezabudli, že niečo máme a zbytočne nedokupovali ďalšie zásoby a neplytvali potravinami a peniazmi. Zároveň je fajn, ak máte potraviny v špajzi uložené podľa nejakého systému, teda rovnaké s rovnakým spolu, suché zvlášť, konzervy zvlášť, zeleninu zvlášť a podobne.

Ak ste práve zistili, že máte chaos v špajzi a nie ste si isté, či niečo máte, alebo ste niečo nakúpili a nemáte to kam uložiť, je načase, aby ste špajzu upratali.

Ale ako upratať špajzu v 7 krokoch?

Viem, nie je to úplne jednoduchá vec, ale teraz, kedy by sme už radšej mali byť viac doma ako sa motať po obchodoch, tak je to práca na jedno poobedie až večer. Namiesto čumenia do fejsbuku urobme niečo užitočné. Tak ako na to? Skúsim to po bodoch:

Prvý krok - zbaviť sa zbytočností:

  • najprv povykladajte od samostatných tašiek/vriec rôzne prázdne obaly (plasty - plastové obaly, pet fľaše, nadbytok igelitiek, papier - kartónové krabice, sklo - prázdne sklenené fľaše),
  • kartónové krabice môžete znova využiť - na Vianoce - ako obaly na darčeky - oblepiť pekným papierom, alebo využite krabice práve na skladovanie potravín (nekupujte žiadne extra skladovacie pomôcky),
  • prázdne zaváraninové poháre, ak majú funkčný uzáver, dávajte tiež extra - do debničky alebo do krabice, následne ich môžete dať do pivnice, alebo darovať alebo jednoducho vyhodiť do skla (bez uzáverov!),
  • zaváraninové fľaše, ak majú zaujímavý tvar, môžete využiť ako kahančeky - obalíte papierom alebo len uviažete stuhu, zapichnete vetvičku alebo prilepíte nejakú ozdobu a dovnútra dáte čajovú sviečku (nie že to začnete robiť v rámci upratovania špajze - len tieto fľašky dajte bokom:-),
  • veľké zaváraninové fľaše využite na uskladnenie sypkých potravín*.


Druhý krok - vyhodiť potraviny po záruke:

  • prejdite všetky zabalené potraviny a skontrolujte dátumy spotreby,
  • tie po dátume spotreby vyhoďte,
  • zatiaľ nič neukladajte.


Tretí krok - využiť prázdne dózy:

  • toto je bežný jav - máme kopu nádob na potraviny, ale nevyužívame ich, skladujeme ich prázdne (plné vzduchu:-) a vedľa nich ukladáme nové balenia múky, cukru a podobne,
  • *vyberte všetky prázdne dózy do kuchyne k drezu, ak treba, všetky umyte, dostráňte staré nápisy a dobre usušte,
  • vyberte do kuchyne na stôl všetky sypké potraviny (múku, cukor, soľ, stúhanku, ryžu, strukoviny, drobné cestoviny, mak, škrob, obilniny, orechy, hríby...),
  • premyslite si, do ktorej dózy čo presypete, aby vám to zhruba vyšlo (čo máte dvojmo, presypte len jedno balenie, zvyšné nechajte v pôvodnom obale),
  • odporúčam presýpať nad drezom, aby ste si nenastrúsili na linku a na podlahu a nemuseli zbytočne viac upratovať:-),
  • prázdne papierové a igelitové obaly dávajte do príslušného recyklačného vreca.


Štvrtý krok - vytvorte si systém:

  • zásada - majte pokope rovnaké druhy - konzervy, cestoviny, sypké potraviny, kompóty, džemy, sladkosti, alkohol...,
  • zásada - najbližšie k dverám majte tie potraviny, ktoré používate najčastejšie - múku, cukor, soľ, koreniny, cestoviny, olej,
  • najďalej - hore, alebo úplne dole - spotrebiče, pekáče,
  • nemusíte všetko radikálne premiestňovať, zachovajte váš pôvodný systém, hlavné je, aby boli pokope rovnaké potraviny a veci,
  • pri ukladaní jednotlivých kategórií potravín si zapisujte, čo vám chýba (koreniny, múka, olej...),
  • nekupujte žiadne nové skladovacie pomôcky - košíky, využite, čo máte doma,
  • pri kadžej kategórii potravín nechajte voľné miesto na prípadné nové, ktoré dokúpite.


Piaty krok - ukladajte rýchlo - rovnaké spolu:

  • najprv umiestnite najväčšie veci - krabice s veľkými spotrebičmi, nech sú pokope,
  • uložte spolu menšie spotrebiče mlynček, odšťavovač, mixér...,
  • uložte spolu veľké hrnce, pekáče, panvice...(ak ich skladujete v špajzi),
  • uložte alkohol - väčšinou hore - fľaše zhruba poukladajte podľa druhu - dozadu tvrdý alkohol, likéry, dopredu víno,
  • uložte všetky veľké dózy so sypkými potravinami - múky, cukor, soľ na jednu policu (nádoby označte nápismi),
  • uložte menšie sklenené dózy - ryža, strukoviny, hríby, obilniny,
  • uložte cestoviny - ak máte dostatočne veľké dózy, použite ich aj na cestoviny (farfalle, penne, fusilli, torti, dokonca aj na špagety sú špeciálne vysoké dózy),
  • ak nemáte dostatok veľkých nádob, cestoviny nechajte v pôvodných obaloch, ale kvôli udržaniu poriadku ich môžete uložiť napríklad do krabice od topánok alebo do plastového košíka,
  • uložte konzervy - veľké dozadu, malé dopredu,
  • uložte oleje, octy, omáčky vo fľašiach,
  • uložte kompóty a džemy - nové dozadu, staršie dopredu,
  • uložte koreniny - presypte do nádob, čo sa dá, dajte štipľavé dozadu (paprika, korenie, čili, curry, sušený cesnak...), bylinkové do stredu (bazalka, tymián, oregáno...), "sladké" dopredu (klinčeky, škoricu, badián, kardamón...),
  • košíky na zeleninu - cibuľu, cesnak, zemiaky, ovocie - vyhoďte zhnité kusy, umyte košíky a potraviny dajte späť,
  • sladkosti dajte do krabice alebo platového košíka.


Šiesty krok - doplňte si nákupný zoznam aj surovinami a potravinami na Vianoce.

Siedmy krok - dokúpte chýbajúce zásoby čo najskôr, dajte do špajze a môžete v kľude začať s pečením.

Alex

Vaša Poriadkumilovná

Chaos PRED ...


Poriadok PO ...