Hygienické návyky a zlozvyky - kuchyňa
V predošlom článku sme sa venovali hygiene a čistote vstupu do bytu - predsieni. Logickým pokračovaním po príchode domov môže byť kuchyňa, ak ste napríklad prišli práve z nákupu. Verím, že vás zaujmú tipy, rady a zásady dodržiavania hygieny v kuchyni, ktoré sú dôležité pre vaše zdravie.
Nákupy a uskladnenie potravín
Tašku s nákupom nedávajte na stôl
- ak ste domov priniesli nákup, tašku nedávajte na stôl ani na kuchynskú linku - zamyslite sa, kde všade tá taška predtým ležala - v aute, možno na chodníku pred domom, na chodbe, vo výťahu, v obchode na pulte,
- nákupné tašky (predpokladám, že používate opakovane vaše eko tašky:-) pravidelne perte,
- tašku s nákupom môžete položiť na stoličku (keď najprv zodvihnete podsedák) alebo na podlahu v kuchyni,
- povykladajte nákup na stôl - áno, to môžete:-) a postupne odložte všetko tam, kam treba,
- ak vám to pomôže - pre váš lepší pocit, môžete všetky zabalené potraviny umyť kuchynskou handričkou a saponátom, potom obaly utrite dosucha,
- všimnite si, podľa toho, do akých potravín chodíte nakupovať, ako skladujú balené potraviny,
- v niektorých ich nevyberajú z pôvodných kartónov = nechytajú ich rukami = je to hygienickejšie - prvý, kto to chytí do ruky, ste vy (Lidl),
- v iných obchodoch ukladajú extra každý obal do poličiek, lebo to chcú mať krajšie, ale tak minú veľa času a ľudskej sily = chytajú do ruky každú jednu vec, preto sú aj potraviny drahšie (Billa),
- potom umyte stôl alebo linku.
Foto: freepik.com
Malón pred krájaním umyte
- nezabalené ovocie a zeleninu umyte teplou vodou, usušte a potom odložte (okrem zemiakov, drobného ovocia - mohlo by skôr zhniť),
- napríklad melón (ale aj mango, avokádo, banány, jablká) môže byť zdrojom baktérií (napr. e-coli), predstavte si, kde všade ležal, koľko ľudí ho malo v rukách - umyte ho hubkou a saponátom a utrite dosucha, až potom ho začnite krájať na šistej doske,
- potom umyte stôl alebo linku a všetko náradie.
Foto: freepik.com
Sypké potraviny skladujte v uzavretých nádobách
- sypké potraviny (múku, cukor, soľ, ryžu, vločky, strukoviny...) skladujte v uzavretých nádobách - nemusíte kupovať plastové dózy - využite všetky sklenené fľaše z uhoriek, džemov alebo zaváranín - zabránite tak množeniu molí alebo osídleniu mravcami,
- presypávanie týchto sypkých potravín robte v prázdnom a suchom dreze, keby sa vám niečo vysypalo, nenarobíte si veľa neporiadku,
- nápisy na sklenené nádoby môžete použiť z pôvodných obalov - vystrihnite a prilepte lepiacou páskou, netreba kupovať extra etikety,
- takto uskladnené potraviny v špajzi alebo v skrini vás budú tešiť, bude to pestré, prehľadné a hygienické.
Vajíčka a salmonela
- odborníci neodporúčajú kupovať vajíčka na trhu, z auta, pri ceste, ale radšej riadne označené v obchode, aj tu nájdete tie najkvalitnejšie "jednotky" - teda z voľného výbehu,
- vždy skontrolujte balenie vajíčok a nekupujte vajíčka s prasknutou škrupinkou,
- vajíčka skladujte v pôvodnom obale, aby ste vedeli, dokedy majú trvanlivosť a ponechajte ostrým koncom dolu,
- škrupinu nikdy neumývajte, odstránili by ste ochrannú vrstvu, ktorá chráni vajce pred škodlivými mikroorganizmami,
- keď je potrebné špinavé vajcia poumývať, mali by ste ich hneď spotrebovať,
- vajíčka skladujte v chladničke v najchladnejšej časti (dole), nie vo dverách chladničky - tam je najteplejšie,
- po manipulácii s vajíčkami si vždy umyte ruky (po rozklepnutí do cesta, po vložení do vody na varenie...), jednoducho zakaždým, keď beriete do vajíčka rúk, umyte si potom ruky, zabránite tak prenosu salmonely (aj keď vajíčka v hydinárni prechádzajú dezinfekciou),
- všetky nádoby a náradie na spracovanie surových vajec (šľahanie bielka) riadne umyte teplou vodou a saponátom,
- surové vajcia nespracovávajte v blízkosti odokrytých hotových jedál,
- vajcia majú trvanlivosť 28 dní,
- môžu sa predávať najneskôr 7 dní pred uvedeným dátumom minimálnej trvanlivosti.
Foto: freepik.com
Chlieb a pečivo dajte do mrazáku
- v obchode vyberajte chlieb a rožky vždy len s rukavicami,
- chlieb a pečivo skladujte v mrazničke (chlieb si dajte nakrájať v potravinách), takže sa ľahko vyberá po krajcoch a je vždy ako čerstvý,
- pred raňajkami vyberte ako prvé pečivo z mrazáku a až potom začnite pripravovať ostatné,
- na krájanie chleba používajte samostatnú drevenú dosku,
- vyskúšajte - už nikdy plesnivý chlieb alebo gumové rožky!
Umývanie riadu, kuchynského náradia a plôch v kuchyni
- hubku na riad pravidelne (aspoň 1x za týždeň) perte na 60 st. (spolu s iným prádlom) alebo dajte do misky s vodou a na 5 min. do mikrovlnky na najvyšší výkon - tým sa v pare "vydezinfikuje",
- na umývanie kuchynskej linky a stola nepoužívajte hubku na riad (teda nie tú istú), ale radšej handričku, ktorú tiež aspoň 1 x za týždeň vyperte na 60 st.,
- na umytie linky, drezu a stola používajte aj dezinfekciu (bez chlóru) v rozprašovači, tak zabránite množeniu mikroorganizmov,
- ak umývate riad ručne, umývajte aj spodnú stranu tanierov, niekedy na to zabúdnú deti:-),
- drevené dosky a varešky nedávajte umývať do umývačky, môžu sa rozlepiť (ak sú z viacerých častí),
- drevené varešky a iné drevené náradie sa tiež neodporúča dávať do umývačky, ale z času na čas to môžete urobiť,
- umývačku pravidlene čistite - existujú na to rôzne prostriedky, stačí vložiť otvorenú nádobku so špeciálnym prostriedkom do umývačky a zapnúť program, podľa návodu na čistiacom prostriedku,
- pravidelne umývajte aj okraje - boky dvierok umývačky, tesnenie a okolie umývačky,
- vždy je to ofŕkané jedlom - všimnite si to - tam sa čistiaci prostriedok nedostane,
- umývačka riadu je podľa mňa jeden z najlepších vynálezov, tak si ju vážte a starajte sa o ňu (o auto sa niekedy stráte viac, priznajte si to, ale čistá umývačka je pre vaše zdravie a hygienu dôležitá).
Chladnička - druhý najlepší pomocník v domácnosti
- chladničku pravidelne (1 x za týždeň) kontrolujte a pokazené potraviny vyhoďte,
- chladničku umývajte pravidelne (1 x za mesiac),
- umyte všetky poličky, steny vo vnútri, aj priehradky handričkou, namočenou v jemnom saponáte, prípadne s trochou octu,
- poličky utrite dosucha,
- nemusíte vyložiť všetky veci, ak to urobíte vtedy, ak máte pred nákupom,
- ak otvoríte chladničku, nemalo by z nej nič páchnuť.
Mraznička
- do mrazničky dávajte len zabalené potraviny, dodržiavajte odporúčania výrobcu mrazničky, kde sa ktoré druhy potravín skladujú,
- mäso, ryby - úplne dolu,
- zmzlina, zelenina, uvarené jedlá - v strede,
- chlieb, rožky, bylinky - hore,
- majte v mrazničke poriadok, aby ste vedeli, kde čo je,
- ak máte staršiu mrazničku a začína sa tvoriť námraza, dajte si tú námahu, psychicky sa pripravte:-) a odmrazte ju, je to práca asi na 2 hodiny,
- vypnite mrazničku zo zásuvky (resp. celú chladničku, ak máte 1-kompresorovú)
- na podlahu dajte pekáč, do ktorého bude stekať roztopený ľad - voda, na spodku mrazničky by mal byť kanálik, ktorý musíte vyklopiť a nasmerovať do pekáča, podložte aj handru,
- potraviny vyberte a dajte do prenosného chladiaceho boxu, čo nosíte na dovolenku - predtým doňho dajte modré zmrazené chladiace kocky,
- ak nemáte prenosnú chladničku, jednoducho dajte všetky zmrazené potraviny do krabice, prikryte dekou alebo ich môžete dať do chladiacich tašiek, ktoré používate na nákup mrazených potravín a dajte na čo najchladnješie miesto v byte (kúpeľňa), v zime - na balkón,
- musíte pracovať rýchlo,
- mrazničku najrýchlepšie odmrazíte tak, že do nej dáte hrniec s horúcou vodou, alebo menší a hlbší pekáč, alebo aj dva,
- pravidelne prilievajte horúcu vodu, resp. vylievajte vychladenú,
- ľad sa začne rýchlo uvoľňovať, ľad môžete opatrne odlupovať príborovým nožom, pozor, aby ste nepoškodili chladiace trubky a rošty,
- takto postupujte, ak pokým nebude mraznička úplne bez ľadu,
- potom ju umyte vodou, saponátom s trochou octu a vysušte dosucha,
- zapnite do zásuvky a môžete vložiť potraviny späť, čo najrýchjelšie,
- vždy dbajte, aby boli všetky zásuvky v mrazničke dobre zasunuté - často deti na to nedávajú pozor - a aby boli dvierka mrazničky dobre zatvorené,
- poškodené tesnenie na mrazničke dajte vymeniť.
Varenie, umývanie riadu
- po každom varení umyte varnú dosku, stačí pretrieť mohrou handričkou, aby sa tam nenahromadilo niekoľko vrstiev mastnosty, po dlhšom čase sa to veľmi zle čistí,
- kuchynskú linku každý deň umyte, aby ste odstránili všetky kvackance a omrvinky, inak hrozí, že sa k vám nasťahujú mravce, potom sa ich dosť ťažko zbavíte a je tu riziko, že za uhniezdia aj vo vašej špajzi, a to je potom iná práca ..., nehovoriac o možnosti vzniku plesní,
- každý deň umyte aj drez, používajte sitko a zvyšky vysypte do koša, inak hrozí, že to začne zapáchať,
- na odstránenie zápachu v odtoku môžete použiť ocot a sódu bikarbónu, najpr nasypte sódu bikarbónu a potom nalejte trochu octu - bude to šumieť,
- ak je odtok upchatý, použite niečo z drogérie - gél alebo granulát, narábajtes ním opatrne a vždy prostriedok dobre uzavrite a skadujte mimo dosahu detí a domácich zvieratiek,
- hubku môžete dať "vydezinfikovať" parou do mikrovlnky v miske s vodou na plný výhon po dobu 5 minút,
- kefku na riad, sitko z drezu aj rošty z plynovej varnej dosky môžete dať umyť do umývačky.
Cesnak, cibuľa a iné aromatické potraviny
- na krájanie cibule a cesnaku majte extra dosku, zabránite tak preneseniu zápachu na iné potraviny,
- po použití dosku ihneď opláchnite teplou vodou a nechajte vysušiť.
Mäso a ryby
- surové mäso spracovávajte v rukaviciach a vždy mäso pred manipuláciou umyte vlažnou vodou,
- na mäso majte tiež extra dosku - a to veľkú - a po každom použití ju umyte horúcou vodou a saponátom (a kuchynskou kefkou, nie hubkou, ktorú používate na riad), majte pritom prázdny drez,
- všetky pomôcky, ktorými ste spracovávali surové mäso, ihneď po použití umyte horúcou vodou a saponátom.
Kôš na odpadky, triedenie odpadu
- kôš na odpadky je kapitola sama o sebe - ja preferujem samostatne stojaci kôš, nie taký, čo je zabudovaný do linky, ale to záleží na vašich hygienických návykoch,
- ak ste "veľký vyrábač smetí", odporúčam samostatne stojaci kôš,
- používajte vrecká na odpadky - viem, je to "neekologické", ale sú aj ekologické varianty, bio-rozložiteľné vrecká,
- nepoužívanie vreciek je šetrenie na nesprávnom mieste - pretože:
- kôš zapácha, ak používate rôzne použité plastové tašky, pretože tie zaručene pretečú,
- zápach má jednu vlastnosť, a to, že sa šíri netušeným spôsobom a smerom,
- potom je viac práce s čistením koša a do toho sa nikomu nechce, ale je to nutné,
- odpad trieďte - papier, plasty, sklo, aspoň podľa bežných štandardov,
- na každý druh odpadu majte extra nádobu, a to dostatočne veľkú,
- tu sa vrátim k zabudovanám košom v kuchynskej linke - sú malé a na papier a plasty v bežnej domácnosti zďaleka nestačia,
- tu rovnako používajte plastové vrecko na plasty a papierové na papier - pokiaľ máte dostatok papierových tašiek z obchodov, môžete ich zrecyklovať,
- ak nemáte papierové tašky, odporúčam používať nejakú trvanlivú tašku, z ktorej papier zakaždým vysypete,
- použité papierové vreckovky a servítky nepatria do papiera, ale do bežného odpadu,
- prácu s odpadkovým košom si zjednodušíte tak, že dáte do košov 2-3 vrecká naraz, tak zabránite nechcenému pretečeniu,
- potom vyberáte vrecká s odpadkami po jednom a v koši vám ostáva nové, čisté vrecko,
- v prípade, že sú odpadky príliš ťažké, môžete súčasne použiť dve vrecká,
- pod vrecká odporúčam dať aj vrstvu novín, aby vsiakli prípadnú vlhkosť, ktorá pretečie,
- aj tak je potrebné raz za čas (1x za mesiac) kôš umyte horúcou vodou a saponátom
- ak to nechcete robiť vo vani (ak áno, potom musíte vaňu dobre umyť), nalejte teplú vodu a saponát do koša v kúpeľni alebo v kuchyni, umyte kôš handričkou (v gumových rukaviciach) a špinavú vodu vylejte do WC (nie do umývadla alebo drezu!), postup môžete zopakovať,
- môžete použiť aj trochu octu alebo akýkoľvek dezinfekčný prostriedok,
- ak máte rodinný dom a záhradu, môžete to robiť vonku a špinu vylievať do kanála, prípadne odpadkové koše vystriekať wapkou alebo záhradnou hadicou,
- rovnako umyte aj vrchnák koša,
- kôš utrite papierovými utierkami alebo servítkami dosucha alebo ho nechajte vyschnúť a až potom vložte vrecká na odpad,
- čisté udržiavajte aj okolie odpadkového koša - celú konštrukciu, ak máte koše zabudované do linky, pri každej výmene vreciek môžete okolie koša utrieť mokrou handričkou alebo papierovou utierkou, ak to budete robiť pravidelne - to je len pár sekúnd - ušetríte si následné zdĺhavé drhnutie zaschnutej špiny, ktorá rada zapácha,
- ak máte samostatne stojaci kôš, pravidelne umývajte kachličky okolo neho / za ním,
- pri čistení zeleniny používajte noviny, do ktorých šupky zabalíte, tak predítete znečisteniu okolia koša, pretečeniu a šíreniu zápachu,
- zabaľte do papiera / novín aj zvyšky jedla a tak dajte do koša,
- keď idete vyniesť smeti, obujte si topánky, nechoďte v papučiach.
Foto: freepik.com
Päť zásad k bezpečnej kuchyni
1. Čistota a hygiena
- rumývajte si ruky pred, počas a po manipulácii s potravinami,
- kuchyňu chráňte pred hmyzom, hlodavcami a domácimi zvieratami,
- kuchyňu a všetky pracovné plochy a náradie udržiavajte v čistote denným umývaním, prípadne dezinfekciou.
Prečo?
Väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby. Sú však aj nebezpečné mikroorganizmy, ktoré môžeme nájsť v pôde, vode, u zvierat i u ľudí. Tieto mikroorganizmy sa prenášajú rukami, na utierkach a náradí (predovšetkým na doskách na krájanie) a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať choroby, spôsobené jedlom.
2. Oddeľujte surové potraviny a uvarené jedlá
- surové mäso, hydinu, ryby a morské plody dôsledne oddeľujte od ostatných potravín, pretože môžu obsahovať škodlivé mikroorganizmy,
- na tieto suroviny používajte samostatnú dosku a náradie, ktoré po použití dokladne umyte teplo vodou a saponátom,
- skladujte ich v ozavretých obaloch, aby ste zabránili kontaktu s inými potravinami.
Prečo?
Surové mäso môže obsahovať nebezpečné mikroorganizmy a správnym skladovaním a manipuláciou zabránime ich prenášaniu na ostatné potraviny počas prípravy a skladovania.
3. Jedlo dôkladne uvarte
- mäso, hydinu, ryby a morské plody dôkladne uvarte,
- polievky a vývary uveďte do varu a uistite, či šťava z mäza je číra, nie ružová
Prečo?
Správne uvarenie a tepelné spracovanie potravín zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy a pripraví ich na bezpečnú konzumáciu.
4. Potraviny skladujte správne
- uvarené potraviny nenechávajte pri izbovej teplote viac ako 2 hodiny,
- všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte v chladničke (pod 5˚C),
- pred servírovaním udržujte jedlo horúce (viac ako 60˚C),
- neskladujte jedlá príliš dlhú dobu, dokonca ani v chladničke,
- potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote.
Prečo?
Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, ak sa potraviny skladujú pri izbovej teplote. Tým, že sa teplota udržiava na hodnote pod 5˚C alebo nad 60˚C, rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje. Niektoré nebezpečné mikroorganizmy sa však rozmnožujú aj pri teplote pod 5˚C.
5. Používajte nezávadnú vodu a suroviny
- používajte nezávadnú vodu,
- vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny,
- vyberajte si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi, ako je napríklad pasterizované mlieko,
- umývajte ovocie a zeleninu, hlavne ak ich jete surové,
- nepoužívajte potraviny, ktorým uplynula doba trvanlivosti.
Prečo?
Suroviny, vrátane vody a ľadu, môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami. V poškodených a plesnivých potravinách sa môžu vytvárať toxické chemikálie. Starostlivosť pri výbere potravín a jednoduché opatrenia, ako napríklad umývanie a šúpanie, môžu znížiť riziká.
Alex
Vaša Poriadkumilovná