Letné triedenie I. - Ako upratať špajzu a nedať šancu moliam
Leto sa už konečne naplno rozbehlo, určite sa tešíte, že si budete užívať slniečka, dovoleniek a oddychu. Ale niekde vzadu v hlave vám nedajú pokoj neodbytné myšlienky typu: Bolo by dobre upratať byt... a tá špajza, ani neviem, čo tam je... A kde máme vlastne tie turistické fľaše? A plážovú tašku? Pre pána, veď tam sú kompóty od babky, ani neviem odkedy, sú ešte dobré?? A v tých skriniach, musím to pretriediť, už vôbec neviem, aké veci mám na leto... Hm, poznáme to všetci. Ako na to? Poďme po poriadku.
Letné triedenie začína špajzou
A preto, že je teplo, je fajn preventívne pretriediť potraviny, aby sa vám nestalo, že tam zabudnete nejaký ten zemiak alebo jablko a potom sa budete čudovať, čo ta tak páchne v celom byte...(Áno, hnilobný zápach má jednu super schopnosť - širiť sa potichu a nenápadne:-).
Pripravte si papier a pero, aby ste si mohli spísať zoznam potravín, ktoré následne budete chcieť dokúpiť. A možno je to príležitosť na zmenu stravovania, takže o to viac bude váš zoznam nových potravín dôležitejší:-). Postup triedenia potravín platí rovnako pre tých, ktorí majú samostatnú špajzu a aj pre tých, ktorí majú potravinové skrine.
Najprv sa zbavte toho, čoho máte najviac
Znie to síce hrozivo, ale všetko zo špajze budete musieť vyložiť von. Vykladajte veci tak, že budete klásť rovnaké veci spolu - teda konzervy spolu, múky, cukor, sypké potraviny spolu, košíky na zeleninu spolu atď. Najprv sa zbavte toho, čoho máte najviac, v našom prípade to bola zásoba prázdnych zaváraninových pohárov. Boli naukladané všade pomedzi ostatné veci.
Využite všetky prázdne dózy na potraviny
Presypte, čo sa dá, do dóz. Ušetríte tým veľa miesta a budete mať potraviny pekne prehľadne a hygienicky uskladnené. To platí pre múky, strúhanku, ryžu, strukoviny, obilniny, soľ, cukor. My máme napríklad veľa rôznych cereálií, ktoré sa povaľujú v pôvodných obaloch na policiach, lebo nemáme už voľné veľké dózy. Tak uvažujem, že by som nejakú nové kúpila. Vlastne - teraz som si spomenula, že máme pár prázdnych dóz práve z cereálií...:-)
Ak si neviete rady s vašou špajzou, využite unikátnu službu Usporiadaný šatník / špajza
Pretrieďte koreniny
Toto býva často dlho obchádzaná záležitosť, koreniny sa hromadia, staré tam ležia ďalej a nikomu sa to nechce triediť. Občas (raz za rok) je fajn prejsť všetky dózy a skontrolovať stav obsahu. Ak sa vám niečo nepozdáva, vyhoďte to. Napríklad sladká mletá paprika môže zhorknúť. Okrem toho dózičky bývajú zaprášené a ochytané, tak sa treba vyzbrojiť trpezlivosoťou, vyhradiť si hodinu čas a pekne jednu po druhej skontrolovať, poutierať zvonku a ak treba, všetko vysypať a poumývať dózy celé. Tak si aj urobíte prehľad, čo vám chýba. Mám zásadu, že nekupujem do zásoby, mám len tie koreniny, ktoré potrebujem a používam a vždy len jedeno balenie presypané do sklenenej dózičky.
Kuchynské prístroje dajte na jedno miesto
Videla som u klientov rôzne spôsoby uskladnenia kuchynksých spotrebičov, ktoré sa nepoužívajú každý deň, ale len občas. Videla som ich v spálni (!) na kovových regáloch alebo hocikde inde, len nie v kuchyni alebo v špajzi. Tento chaotický stav vzniká tak, že keď priebežne kupujeme rôzne prístroje, nemyslíme vopred na to, či ich máme kam dať.
Často podľahneme lákavej cenovej ponuke alebo zľave a myslíme si, že tento stroj (električký mlynček na mäso, prístroj na výrobu cestovín, jogurtovač, sušičku na ovocie...) MUSÍME MAŤ. Potom to využívame raz za rok alebo vôbec. Samozrejme, tí, ktorí pravidelne robia klobásky alebo majú záhradu a veľa ovocia, využívajú tieto šikovné prístroje často a sú pre nich užitočné.
Ako uložiť kuchynské prístroje?
Najlepšie na jedno miesto a podľa frekvencie používania. To znamená, že po vyprataní celej špajze si určíte, kam uložíte najprv tie najväčšie veci - teda prístroje a prípadne nejaké iné väčšie veci. Odporúčam nechávať ich v pôvodnom obale - krabici, aby sa nestratili žiadne súčiastky a aby sa na prístroje neprášilo. Začnite ich ukladať od tých, ktoré používate najmenej často - raz za rok a podľa veľkosti, veľké dozadu, menšie dopredu. Snažte sa uložiť ich tak, aby ste mali ku každej krabici bezproblémový prístup - aby ste nemuseli najprv vyložiť ďalších x vecí. Tak budete prístroje aj využívať.
Skontrolujte všetky dátumy spotreby a nerobte si veľké zásoby
Skôr, ako presypete sypké potraviny do nádob, skontorujte dátumy na pôvodných obaloch. Odporúčam teda nerobiť si veľké zásoby a vždy mať 1-2 kg múky jedného druhu, teda jedno balenie presypané do nádoby, z ktorej potom múku používate. Samozrejme, ak ste veľkí pekári, máte múky viac, ale tak isto platí, že je dobre mať ju v uzatvorených nádobách.
Videla som aj také zásoby múky, ktoré sa nezmestili do kuchyne a boli v spálni na regáloch v 5-litrových zaváraninových fľašiach. Ale behať z kuchyne do spálne po múku sa mi nezdá úplne ok:-) Nekupujte stále nové a nové cestoviny alebo strukoviny, ak máte doma aspoň 5 balení rôznych druhov. Zbytočne si zahádžete priestor a nakoniec aj tak budete musieť kopu potravín vyhodiť, pretože ich nestihnete spotrebovať.
Potraviny do špajze ukladaje podľa používania
To znamená, že ich uložíte tak, aby ste mali k nim čo najľahší prístup - v úrovni pása alebo rúk, aby ste sa nemuseli namáhať, ak chcete cukor alebo olej, ktorý používate denne. Zelenina, zemiaky a podobne, môžu byť nižšie na policiach v košíkoch. Snažte sa neukladať veci na zem, pretože si zapracete podlahu a nebudete sa vedieť v špajzi pohybovať. Zaprataná podlaha v špajzi bráni aj pravidelnému zametaniu a umývaniu podlahy. A práve tam, kde sú potraviny, by malo byť aj čisto.
Malé tipy, veľká pomoc
- Vytvorte si v špajzi sektory. Veci rovnakého druhu uložte spolu. Ak máte problém dodržiavať túto zásadu a neviete dať veci na pôvodné miesto, odporúčam vytvoriť sektory, oddelené prepážkou a označené nápisom. MÚKA, CUKOR, SOĽ, STRUKOVINY, RYŽA, DŽEMY, KOMPÓTY, CESTOVINY, ORECHY, KAŠE, CERÁLIE, SLADKOSTI, OVOCIE, ZELENINA a pod.
- Sektory môžete označiť farebne a aj potraviny, ktoré sem patria, označiť touto farbou - nalepením farebných lístkov. Tak sa ja malé deti naučia dávať veci tam, kam patria.
- Drobnosti dávajte do košíkov alebo nízkych krabíc. Tak si udržíte poriadok a ak budete niečo potrebovať, ľahko vyberiete celú krabicu. Napríklad pudingy alebo sladkosti.
- Potraviny označte nápismi. Nemusíte kupovať žiadne špeciálne etikety, stačí papier, fixka a lepiaca páska. Môžete sa aj odviazať a popisky urobiť kreatívne - napríklad Zuzkina obľúbená kašička alebo Ockov milovaný kuskus alebo #Totojemojenedotykatsa.
- Oddeľte potraviny od iných vecí - napríklad hrncov, pekáčov a iných pomôcok, ak ich skladujete v špajzi.
Nedajte moliam šancu
Pri kompletnom triedení špajze všetky police poumývajte. Prípadne, ak máte mole, budete musieť police rozobrať, nájsť všetky hniezda a zlikvidovať ich. Neodporúčam špajzu striekať nejakým chemickým prostriedkom. Potraviny najlepšie ochránite pred moľami tým, že ich budete skladovať v dobre uzatvorených nádobách. Ak sa obávate, že si mole prinesiete už z obchodu, môžete napríklad múku vysypať na plech a dať do rúry na 200 °C na 10-20 min. Týmto spôsobom ju "vysterilizujete".
Špajza plná tak akurát
Dajte si záležať na výbere regálov, majte ich dostatok, nedávajte tam veci, ktoré nepotrebujete, ale len potraviny a prípadne veci, ktoré používate sezónne. Potraviny skladujte v nádobách a nerobte si veľké zásoby, aby sa potaviny nepokazili, hlavne čo sa týka zeleniny a ovocia, ale aj cestovín či zaváranín. Ak ste vášniví zavárači ovocia či zeleniny, určite poznáte ten pocit, keď si po namáhavej práci vaše hotové výrobky pekne poukladáte na police.
Dbajte na to, aby nebola špajza preplnená a aby neboli potraviny pomiešané. Len tak vždy budete vedieť, čo máte, koľko čoho máte a čo treba dokúpiť. Tak nebudete musieť staré potraviny vyhadzovať, pretože to je to isté, ako vyhodiť peniaze rovno do koša...
Trpezlivosť a odhodlanie vám praje
Alex
Vaša Poriadkumilovná
Ak si neviete rady s vašou špajzou, využite unikátnu službu Usporiadaný šatník / špajza
Ilustračné foto: Canva.com